Ledsagerbevis og honnørkort

Ledsagerordningen er for mennesker som trenger ledsager for å delta på kultur- og fritidstilbud. Beviset lar ledsageren komme med gratis eller til redusert pris, mens innehaveren betaler vanlig pris.

Trondheim Kommune

Honnørkort og ledsagerbevis er gode og nyttige tiltak til menneskene disse er beregnet på. Ikke minst er det med å bidra til å utgjøre en reell forskjell og mulighet for den enkelte til å delta i aktiviteter som de ellers ville vært avskåret fra å delta på, av ulike årsaker. Enkelte ganger er det kun litt ekstra tilrettelegging og en trygg person ved din side som blir den avgjørende vekten på vektskåla for å krysse dørstokkmila, så man kan delta på en konsert du lenge har drømt om få å oppleve.

Personer som er innvilget minimum 50 prosent uføretrygd fra NAV, vil automatisk få tilsendt honnørkort i forbindelse med vedtak om uføretrygd. Dette kommer per post, i tillegg til elektronisk vedtak på Ditt NAV.

Nav.no

Dersom du er i aldersgruppen mellom 18 og 67 år, kan du få innvilget uføretrygd dersom sykdom og/eller skade er hovedårsaken til at inntektsevnen din er varig nedsatt. Mennesker som er innvilget en uføretrygd på minimum 50% fra NAV, vil automatisk få tilsendt honnørkort. Et honnørkort gir deg redusert billettpris ved bruk av kollektive transportmidler, og gir også rett til honnørrabatt for medfølgende ektefelle eller registrert partner, uansett alder.

Jeg er opptatt av å få klarhet i hvilken praksis som gjelder i alderssegmentet mellom 16-18 år. Når man passerer 16 år, er det ordinær praksis å måtte betale fullpris, altså en ordinær voksen billettpris på offentlig transport. Mange av disse dette gjelder kan heller ikke benytte seg av studentrabatter. ATB opererer med egne ungdomsbilletter, men i praksis er kostnaden på denne den samme som for en voksen på enkeltreiser, men alle billettutstedere har sin egen praksis.

Dersom en ungdom med innvilget ledsagerbevis, og der det finnes en overhengende høy sannsynlighet for at framtidsutsiktene til en uføretrygd og påfølgende rettighet til honnørbevis kan dokumenteres. Vil det da være mulig for denne ungdommen å få innvilget honnørbevis etter fylte 16 år, selv om vedtaket for en uføretrygd ikke kan vedtas før fylte 18 år?

Etter dagens praksis, dersom jeg har oppfattet dette riktig, betyr dette at en ungdom med tilretteleggingsbehov må betale fullpris på billett i 2 år før han eller hun igjen vil kunne få et tilbud om transport til redusert pris, selv om forutsetningene ikke har vært endret under denne tiden. Dersom vedkommende har ledsagerbevis, gjelder selvsagt samme praksis om at ledsager følger gratis, eller til redusert pris, men billettkostnaden som ungdommen må betale vil ikke stå i samsvar til det som jeg antar er baktanken med å få et honnørbevis i utgangspunktet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.